Vaikai auga ne tik ūgiu, bet ir emociniu intelektu. Dažnas jaunuolis susiduria su motyvacijos stygiumi ne vien mokykloje, ar kambario tvarkymo klausimuose, bet ir savo pasirinktoje užklasinėje veikloje– futbolo treniruotėse. BE1 NFA futbolo akademija, ugdanti futbolininkus Kaune, pateikė 7 naudingus patarimus tėvams, kurie trumpam gali tapti futbolo treneriais ir pabandyti motyvuoti mažuosius futbolininkus.

1. Aistra futbolui

Jei jums patinka stebėti ar žaisti futbolą ir esate futbolo atributikos kolekcininkas, nereiškia, jog jūsų vaikas bus taip pat aktyviai įsitraukęs į šią veiklą. Pagalvokite ar futbolo treniruotės buvo vaiko priimtas sprendimas. Taip pat normalu, jog keičiantis amžiui gali pasikeisti ir pomėgiai, todėl galite inicijuoti nuoširdų pokalbį apie futbolą ir futbolininko jausmus. Kodėl tai svarbu? Kuomet sporto šakos pasirinkimas yra vaiko apsisprendimas, jis jaučia tėvų palaikymą sprendimų priėmime, o mylima veikla suteikia daugiau džiaugsmo ir įdedamo darbo.

2. Linksmoji futbolo pusė

Tikriausiai kiekvienam futbolo sporto gerbėjui, nėra nieko labiau jaudinančio ir smagaus, nei stebėti profesionalaus futbolo rungtynes gyvai. Net ir tie, kurie nesidomi sportu dažnai yra nustebinti įvairiais futbolo renginiais, kurie traukia žmones į stadionus ir prie televizijos ekranų.
Jaunam futbolininkui svarbu parodyti koks įdomus šis žaidimas yra ne tik aikštėje, bet ir už jos: kartu palaikykite savo vaiko mėgstamą komandą kartu, išsiaiškinkite kurie žaidėjai jį įkvepia, kartu eikite į stadioną, o prieš čempionatus darykite spėjimus apie laimėtojus ir rungtynių baigtis. Šios veiklos gali tapti bendra veikla, kuri augina ryšį su futbolu ir tėvais.

3. Futbolas kitaip

Futbolas nėra tik apie laimėtojus ar pralaimėtojus. Svarbu prisiminti, kad tai gali būti tiesiog smagi ir atpalaiduojanti veikla, kurioje nebus laimėtojų ar pralaimėtojų.
Meskite vaikui iššūkį nufilmuoti vaizdo įrašą, kuriame jis atlieka triukus su kamuoliu, ar bando įspirti kuo sudėtingesnį įvartį. Neįprastos veiklos gali padėti atsikvėpti po sunkių vaiko futbolo treniruočių ir šiek tiek atsipalaiduoti nepamirštant futbolo kamuolio, neįprastose veiklose.

4. Įvertintos žaidėjo pastangos

Stebint savo atžalos rungtynes gali būti sudėtinga išlikti ramiam, ypatingai kuomet jis nerodo savo geriausio žaidimo. Bet net ir tokiu atveju jūs privalote išlikti palaikantys ir apdovanoti juos gražiais žodžiais už pastangas ar dalyvavimą. Parodykite, jog jo įdedamas darbas yra vertinamas, taip vaikas jausis saugiai, o tai leis atsipalaiduoti aikštėje bet kokiomis sąlygomis ir aplinkybėmis nepaisant futbolo stadiono, miesto, ar priešininkų komandos.

5. Futbolininko laisvas laikas

Augant vaikas yra apkraunamas vis didesnėmis atsakomybėmis: daugėja namų darbų, namų ruošos darbų, futbolo varžybų, o taip pat daugėja ir noro laiką praleisti su draugais ar tiesiog žaidžiant kompiuterinius žaidimus. Griežti limitai laisvo laiko praleidimui gali išgąsdinti vaiką ir sukelti prieštaringų jausmų. Laikas futbolui toks pat svarbus kaip ir laisvas laikas, todėl leiskite vaikui bandyti planuoti tai savarankiškai.

6. Šeimos futbolas

Jei mėgstate žaisti futbolą pakvieskite savo atžalą išeiti į kiemą ir paspardyti kamuolio kartu, ar net surengti futbolo stovyklą, į tai galite įtraukti brolius, seseris, dėdes, tetas. Jei nemokate žaisti futbolo, galite paprašyti jaunojo futbolininko surengti jums treniruotę. Tai tikrai šaunus laiko praleidimas visai šeimai, o šeimos įsitraukimas mažiesiems futbolininkams reiškia ypač daug.

7. Futbolo inventorius

Žinoma, tai yra gan jautri tema susijusi su finansais, bet inventorius, kuris yra reikalingas futbolui, tikrai svarbus jauniesiems žaidėjams. Nauji futbolo bateliai, mėgstamos komandos futbolo atributika, kokybiškas futbolo kamuolys, tai materialūs daiktai, kurie nėra esminis faktorius futbole, bet berniukui futbolininkui, mylinčiam šią sporto šaką, tai suteiktų papildomo noro bėgti į treniruotę.

Nacionalinė futbolo akademija įsikūrusi Kaune, kviečia jus naudoti šiuos patarimus, jog sustiprintumėte jaunųjų futbolo žaidėjų motyvaciją, tam, jog vaikai būtų laimingesni, sveikesni ir labiau disciplinuotini futbolo aikštelėje. Kituose BE1 NFA blogo įrašuose galite rasti daugiau patarimų, kuriuos galite panaudoti futbolininko ugdyme.