Vasara artėja ir mūsų pirštai sukryžiuoti, jog sunkumai būtų įveikti ir karantinas nesutrukdytų vasaros planams. Vasaros stovyklos – vienas iš tėvelių planų kaip jaunieji futbolininkai leis vasaros atostogas. Todėl vis dar abejojantiems futbolo stovyklų nauda ir efektyvumu, BE1 futbolo akademija sudarė sąrašą naudingų dalykų, kurių vaikai gali išmokti vasaros stovyklos metu.

Vasaros stovyklos pamoka #1– greitas tobulėjimas

Kiekvienas vaikas vykdamas į vasaros futbolo stovyklą turi galimybę išmokti įvairių dalykų, pavyzdžiui: praplėsti futbolo technikos arsenalą, pagerinti fizinį pasirengimą, išmokti futbolo analizės subtilybių ir dar daugiau. Priklausomai nuo futbolo stovyklos pobūdžio, vaikas gali rinktis, ar nori pajausti tikrą profesionalaus futbolininko gyvenimo ritmą, kuomet per dieną yra vykdoma net keletas treniruočių ir grafikas yra itin įtemptas, ar jaunasis futbolininkas nori futbolą derinti su vasaros pramogomis ir pertraukas nuo treniruočių skirti plaukiojimui baseine. Nepaisant to, bet kokio pobūdžio stovyklos yra greitasis traukinys į geresnius rezultatus, juk stovyklos metu treniruotės vyksta ne po vieną ir kiekvieną dieną.  

Vasaros stovyklos pamoka #2– laiko įprasminimas

Daugybė laisvo laiko per vasaros atostogas? Kaip jį įprasminti? Dalyvavimas vaikų futbolo stovykloje suteikia galimybę vaikui smagiai ir įdomiai praleisti laiką vasaros metu. Stovykla, tai ta vieta, kur atrandami nauji draugai, kurie taip pat dievina futbolą,  sutinkami nauji treneriai, turintys įvairių patirčių, išbandomi įdomūs dalykai, pavyzdžiui joga ar sporto psichologijos užsiėmimai. Visa tai įvyksta per vieną savaitę, todėl stovyklos palieka neišdildomus įspūdžius, kuriuos vaikai prisimena ilgą laiką ir su nekantrumu laukia kitos vasaros stovyklos.

Vasaros stovyklos pamoka #3– savarankiškumo ugdymas

Vaikas išvykdamas į vasaros stovyklą dažnai patenka į situacijas, kuriomis namuose dažniausiai rūpindavosi tėvai. Futbolo stovykloje, jaunajam stovyklautojui teks pačiam pasirūpinti apranga bei higiena, su stovyklos draugais tvarkytis kambarius, laiku ateiti į treniruotę, išmokti naujas taisykles. Ši disciplina ugdo savarankiškumą, atsakingumą, padeda išmokti lengviau priimti sprendimus be tėvų pagalbos.

Vasaros stovyklos pamoka #4– komandinis darbas

Futbolo stovyklose vaikai neišvengiamai susipažįsta su kolegomis iš kitų komandų, miestų, ar šalių. Ši patirtis ugdo žaidėjų bendravimo gebėjimus, įvairios veiklos stovyklos metu vaikus suartina, skatina prisitaikyti prie naujų žmonių, išmoko pagarbos ir komandinio darbo, kuris yra neatsiejama dalis žaidžiant futbolą.

Vasaros stovyklos pamoka #5– motyvacijos gūsis

Neretai vaikams sportuojant pradeda trūkti motyvacijos, tačiau dalyvavimas vasaros futbolo stovykloje gali viską pakeisti. Nauja aplinka, nauji treneriai, neišbandytos veiklos, buvimas konkurencingoje aplinkoje gali iš naujo įtraukti futbolininką į sportinę veiklą ir uždegti vidinę motyvaciją.

Vasaros stovyklos pamoka #6 – fizinis aktyvumas = gera savijauta

Pasibaigus mokslo metams vaikų kasdienybė tampa pasyvesnė, daug vaikų dienas pradeda leisti prie kompiuterių ekranų. Vasaros metu mažėjant fiziniam aktyvumui, suprastėja vaikų savijauta, susilpnėja imuninė sistema.
Išvykimas į vasaros stovyklą gali pagerinti situaciją, nes futbolo stovykloje sportininkui siūlomas subalansuotas maistas, kuriame gausu visų reikiamų medžiagų augančiam organizmui. Taip pat stovyklautojo fizinis aktyvumas išaugs iki dangaus, o papildomos veiklos privers futbolininką pasitelkti protinius gebėjimus. Lavinant kūną ir protą, iš vasaros stovyklos futbolininkas grįš ne tik su pilnu įspūdžiu lagaminu, o galbūt ir su naujais įpročiais?

Vasaros stovyklos pamoka #7 – susipažinimas su savimi

Dalyvaujant sporto stovykloje vaikai turi galimybę geriau pažinti save. Atlikdami įvairias užduotis ir dalyvaudami skirtingo pobūdžio veiklose, vaikai gali suvokti, kuriose srityse jie turi geresnius sugebėjimus ir kur reikėtų labiau pasitempti. Stovykloje dirbantys nauji treneriai ir futbolo specialistai kitu žvilgsniu mato futbolininkus, tad jiems lengviau pastebėti visai kitas futbolininko puses nei jas mato nuolatinis treneris. Stovyklos veiklos, nauja aplinka ir treniruočių pokyčiai futbolininkams padės tobulėti visapusiškai ir išmokti savęs analizavimo meno.

Vasaros stovyklų paieškos metas jau įsibegėjo. Vis dar ieškantiems futbolo stovyklos, BE1 NFA rekomenduoja dvi skirtingo pobūdžio stovyklas:

1. Elitinė stovykla, skirta pažengusiems futbolininkams, norintiems praleisti visą savaitę profesionalaus futbolo ritmu ir turėti įtemptą nuo futbolo dienotvarkę. Ši stovykla – žingsnis profesionalaus futbolo link.
 
2. Vaikų futbolo stovykla. Mažesnio intensyvumo, skirta įvairaus meistriškumo jauniesiems futbolininkams, kurie jau pažįsta ar nori susipažinti su juodai baltu kamuoliu. Šioje stovykloje jūsų laukia laikas ant žalios futbolo vejos, draugai ir daug linksmybių.