Nerimas, tai susirūpinimo ir nervingumo jausmas dažnai kylantis dėl tam tikrų priežasčių. Ypatingai dažnai šis jausmas apima tuomet, kai žmogus pirmą kartą atsiduria tam tikroje situacijoje. Vaikų futbole, taip pat, dažnai galime įžvelgti tam tikrų nerimo apraiškų. Šiame blogo įraše norėtume aptarti vieną iš jų, tai „naujoko“ nerimą vaikų futbole. Berniukų futbole šis reiškinys pasitaiko, kuomet futbolininkas nusprendžia prisijungti prie naujo futbolo klubo, futbolo akademijos, išbandant save atrankoje ar dalyvaujant peržiūroje. Nacionalinė Futbolo Akademija BE1 kartu su sporto psichologe Aiste Žemaityte paruošė keletą patarimų, kurie padės suprasti kodėl futbolininkas gali nerimauti prieš pirmąją futbolo treniruotę ir kaip tą nerimą įveikti. Tikimės, jog šie patarimai gali padėti žengti žingsni išbandyti jėgas ir BE1 Nacionalinės Futbolo Akademijos peržiūrose!

Vizualizacija prieš futbolo treniruotę

Natūralu, jog prieš pirmąją treniruotę jaučiama tam tikrą įtampa, nes viskas yra nepažįstama– pradedant futbolo aikšte ir baigiant naujaisiais komandos draugais. Tam, jog suvaldyti nerimą ir pasirodyti kaip galima geriausiai, futbolininkui gali padėti vizualizacija. Kaip vyksta šis pratimas? Kuomet pradedama jausti nerimą dėl būsimos treniruotės futbolininkas turėtų užsimerkti ir įsivaizduoti, kad yra treniruotėje, įsivaizduoti kokius techninius veiksmus atlieka, kaip bėga aikštėje, ar kaip smūgiuoja į vartus. Šis pratimas yra efektyviausias kuomet vaizduotėje viskas vyktų tokiu pat greičiu kaip ir realybėje. Geriausiai pratimas veikia atliekamas nuo 5 iki 15 minučių.

Atsiplaidavimas prieš futbolo treniruotę

Jei jaučiamas jaudulys ir nerimas vis dar kankina futbolininką, prieš treniruotę, reikėtų stengtis atlikti atsipalaidavimo pratimus. Tai gali būti tiesiog gilus kvėpavimas. Atsisėdus ramioje vietoje, užsimerkus ir susikoncentravus į kvėpavimą, patartina apie nieką kitą negalvoti tik kaip oras plaučiuose užsipildo ir yra išstumiamas. Šis atsipalaidavimo pratimas bus dar efektyvesnis jei jo metu klausomasi savo mėgstamos muzikos.

Išsiaiškink visas dėtales

Dažnai jaunuosius futbolo žaidėjus gąsdina nežinomybė, tad būtina stengtis jos atsikratyti. Jei futbolininkas nežino kur nueiti persirengti, būtina pasiteirauti ar paprašyti, jog iki persirengimo kabinų palydėtų komandos draugai, administracijos darbuotojas ar treneris. Natūralu, jog naujokui gali kilti įvairių klausimų: kur persirengti, kur laukti prieš treniruotę, kokią aprangą vilkėti, kiek laiko trunka treniruotė, kokios jos taisyklės? Tai klausimai, kurie sukelia jaudulį, tad nereikia bijoti juos užduoti asmenims iš klubo ar akademijos, kurie žinos atsakymus. Kuo greičiau bus atsakytą į neraminančius klausimus, tuo mažiau nerimo bus jaučiama prieš pirmąją treniruotę.

Pozityvus mąstymas

Skamba lengvai, o realybėje, tai nėra taip jau ir paprasta, bet pozityvūs pokalbiai su savimi yra veiksmingas metodas nuteikiantis sėkmei. Jei baimė kyla dėl būsimo pasirodymo kokybės, nutraukti šias mintis galima kartojant sau: „Aš galiu įmušti įvartį”, „Aš galiu pasirodyti puikiai”, „Aš kontroliuoju savo veiksmus”. Pozityvios mintys gali nuvesti pozityvių dalykų link.

SPORTO PSICHOLOGĖS AISTĖS ŽEMAITYTĖS KOMENTARAS APIE „NAUJOKO“ BAIMES:

Kiekviena pradžia yra sunki. Tai – per žmonijos patirtį susiformavusi taisyklė, kuri perduodama iš kartos į kartą. Paanalizuokime, kodėl taip yra.

Pirmiausia, yra pakankamai daug nežinomųjų: daug nepažįstamų žmonių (treneriai, komandos draugai, specialistai, administracija, aptarnaujantis personalas), nepažįstama erdvė (kur yra rūbinės, tualetas, geriamas vanduo ir kita), nežinomos taisyklės (treniruotės metu galiojančios ir tarp komandos draugų).

Tai – natūralūs stresoriai, su kuriais susiduria komandos naujokas. Norint sumažinti jų poveikį rekomenduojama gauti būsimų komandos draugų sąrašą su nuotraukomis, žaidėjo pozicija, amžiumi, jei grupėje bus nevienmečiai. Pravartu susipažinti su komandos pagrindinėmis taisyklėmis (paprastai būna 10 pagrindinių, nors gali būti ir mažiau ar daugiau). Idealu į erdvę, kur vyks treniruotė, atvykti bent dieną anksčiau ir apsižiūrėti: čia rūbinė, ten tualetas, o pro šitas duris patenkama į aikštę. Toks veiksmas vadinamas pirmuoju nujautrinimu ir palengvina adaptaciją prie naujos aplinkos.

Būna ir kitokio pobūdžio baimių: kaip aš pasirodysiu? Ar iš manęs nesijuoks? Ar suprasiu, ką sako treneris (ypač jei treniruotės vyks užsienio kalba)? Tokius rūpesčius mažiname pokalbiu: pasirodymo kokybė. Kas vykdavo per treniruotes anksčiau? Kaip atlikdavai užduotis? Tas pats ir dabar! Tik treneris ir komandos draugai kiti. Bendravimas grupėje. Svarbu žinoti, kad patyčios klube netoleruojamos – jei taip nutinka, būtina kreiptis į trenerį – tad sutarkite su sūnumi, ar jums jis pasakys apie užgaulų, žeminantį elgesį, o jūs – treneriui, ar jis pats tiesiogiai treneriui. Nuo to, kaip kiti sureaguos, mes nepasikeičiame – liekame, kokie buvę. O klaidas ištaisome darbu. Bendravimas kita kalba. Svarbu ne tik girdėti, bet ir matyti: užduotis ne tik pateikiama žodžiu, bet paprastai ir pademonstruojama. Jei kažkas neaišku, galima klausti komandos draugo ar trenerio. Po truputį kalbos barjeras mažės – tai svarbiausia, ką turi žinoti naujokas dėl bendravimo kita kalba.

Jautiesi drąsiau? Išbandyk savo jėgas bandomojoje treniruotėje! Registruokis.
O jei dar nesuplanavai savo vasaros atostogų, futbolo akademija tave kviečia į dvi vasaros stovyklas: Elitinę futbolo stovyklą, vyresniems ir pažengusiems futbolininkams, bei Vaikų futbolo stovyklą skirtą mažiesiems stovyklautojams.