Traumos yra labai nemalonus, bet deja, dažnai neišvengiamas reiškinys futbole. Įvairūs sužalojimai ir sužeidimai dažnai kankina aukščiausio lygio futbolininkus, lygiai taip pat su tuo susiduriama ir vaikų futbolo varžybų ir futbolo treniruočių metu. Šioje sporto šakoje, to yra labai sunku išvengti dėl keleto priežasčių: kontaktinio žaidimo, greičio, staigaus krypčių keitimo, labai dažnai dėl nenuspėjamų oponentų veiksmų. „Žaidžiant futbolą dažniausiai kenčia apatinės kūno dalys: keliai, čiurnos, kirkšnys.“- teigia Kaune įsikūrusios BE1 Nacionalinės Futbolo Akademijos fizinio parengimo treneris Dominykas Bartusevičius. Dažnai žaidėjai po traumų išgyvena rimtus fizinius ir emocinius iššūkius, todėl po patirtos traumos yra labai svarbu sutelkti dėmesį į atsistatymo procesą. Šiame blog‘e Jums pateiksime tris patarimus, kaip reikėtų elgtis patyrus trauma, tam, jog kuo greičiau sugrįžti į futbolo aikštę.

1. Nedelsiant kreiptis pas specialistus

Viskas labai paprasta – kuo anksčiau pradėsite gydyti traumą, tuo greičiau pasveiksite. Jokiu būdų nesiimkite saviveiklos sprendžiant su trauma susijusias problemas – kreipkitės į savo srities specialistus, tai yra medikus. Tik gavę profesionalią pagalbą sumažinsite bet kokią traumų komplikacijos riziką. Klausykite medikų patarimų ir sekite duotas instrukcijas. Taip pat apie traumą būtinai informuokite savo futbolo ir fizinio rengimo trenerius, galbūt jie galės pasiūlyti reabilitacijos programą. BE1 Nacionalinės Futbolo Akademijos trenerių štabe dirba reabilitacijos specialistai, kurie rūpinasi visų amžiaus grupių futbolininkų traumomis ir atsistatymu, taip sumažinant traumos pasekmes iki minimumo.

2. Pasiruošti emociškai

Nė vienas futbolininkas nesitiki gauti traumos, ypač jei ji patiriama ne futbolo rungtynių, ar treniruotės metu, todėl šis reiškinys visuomet sukelia daug neigiamų emocijų. Tiek ilgalaikėje, tiek trumpalaikėje perspektyvoje traumos visuomet turi padarinių, todėl normalu, jog jaučiamas pyktis, nusivylimas ir liudesys. Įsivaizduokite, tu ruošeisi svarbioms rungtynėms, kurios turėjo didžiulę įtaką tavo karjerą ir staiga nutiko tai – tu patyrei traumą. Žinoma, jog tave apims neigiami jausmai. Todėl labai svarbu nepasiduoti juodoms mintis, nusiteikti, jog laiko atsukti jau neįmanoma ir žiūrėti tik į priekį. Neužsidaryk ir nevenk bendravimo, kalbėk su savo šeima, draugais, komandos draugais, koncentruokis į tai, jog vėl žengsi į aikštę ir būsi geresnis nei bet kada.

3. Kontroliuoti, tai kas tavo galioje

Taip, tu negali pagreitinti gijimo proceso, bet yra daug kitų būdų kaip gali padėti sau jaustis bent truputėlį geriau. Net ir menkiausios smulkmenos gali pagerinti tavo nuotaiką, padėti išgyventi skausmą ir jaustis geriau. Tokie dalykai kaip tinkama mityba, hidratacija, kokybiškas miegas, tai padės tau jaustis stipresniam, energingesniam ir pasiruošusiam sugrįžti žaisti futbolą. Žinoma, šie dalykai yra neatsiejami nuo futbolininko dienotvarkės, bet svarbu to nepamiršti ir gydantis nuo patirtos traumos, juk rūpinimasis savimi yra lygus greitesniam atsistatymui, o dėl to stengtis tikrai verta.

O svarbiausia, niekada nepasiduoti ir susikoncentruoti į savo tikslus. Prisiminkime 2018 metų Čempionų lygos finalą kuriame susitikio „Liverpool“ ir „Real Madrid“ klubai, kuomet rekordais pažymėtą sezoną žaidžiantis Mo Salah 31-ąją minutę patyrė peties traumą ir iš aikštės išėjo apsipylęs ašaromis. Tuomet Mo Salah sakė: „Tai buvo be galo blogas jausmas. Čempionų lygos finalas yra mano svajonė, miesto už kurį žaidžiu svajonė, klubo fanų svajonė. Mes su komanda norėjome laimėti Čempionų lygą. Psichologiškai, tai buvo beprotiškai sunkus epizodas. Aš buvau pakeistas, nuėjau į persirengimo kabiną ir verkiau. Tuomet pajutau, kad tai ne tik mano sezono Čempionų Lygoje pabaiga, bet ir Pasaulio Čempionato pabaiga. Žinoma, tai prisiminti vis dar skaudu, bet tai nereiškia, jog reikia sustoti siekti savo tikslų“ (šalt. sportbible.com). Ir tai tik vienas iš pavyzdžių, jog kartais traumos futbole yra skaudžios, bet dažnai, jos tave padaro dar stipresniu!