Anot Pasaulinės Sveikatos Organizacijos 5-17 metų vaikai laikomi fiziškai aktyviais, jei jie turi 60 minučių fizinio aktyvumo užsiėmimų kiekvieną dieną, be kūno kultūros pamokų mokykloje. Deja, pagal 2018 metų duomenis Lietuvoje vos 10 procentų šio amžiaus vaikų yra fiziškai aktyvūs. Šie rodikliai liūdina, nes fizinio aktyvumo stoka gali sukelti rimtų padarinių ir įtakoti įvairių ligų atsiradimą. BE1 Nacionalinė Futbolo Akademija sprendžia fizinio aktyvumo problemą ir vaikams siūlo ne tik futbolo treniruotes Kaune, bet į ugdymo programą įtrauktus fizinio rengimo užsiėmimus, jogą, pamokas plaukimo baseine, o tai užtikrina jog vaikas gautų pakankamą kiekį fizinio aktyvumo. Šiame blogo įraše norime paklausti – o kokia tėvų rolė skatinant vaikų sportą ir judėjimą? Pateikiame keletą patarimų, kuriuos kaip tėvai galite padaryti, norint paskatinti savo vaiką judėti.

Turite būti pavyzdys

Jei jūsų gyvenimo būdas nėra itin aktyvus, dirbate sėdimą darbą, o namie mėgstate laiką leisti prie televizoriaus, tai mato ir jūsų vaikas, tad laiko leidimas prie ekrano užuot sportavus neturėtų stebinti. Tapkite pavyzdžiu savo vaikui ir atraskite judėjimo džiaugsmą. Paaiškinkite, jog sportuojate, ar nusprendėte sportuoti tam, jog išvengtumėte ligų, sustiprintumėte kūną, imunitetą, geriau jaustumėtės, taip vaikas gaus svarių argumentų, kodėl sportuoti verta. Taip pat, pabandykite atrasti mėgstamą sportą kartu su savo vaiku ir galbūt judėjimas ir laikas praleidžiamas kartu su vaiku, taps įpročiu greičiau nei tikėjotės.

Judėjimas turi būti smagus

BE1 futbolo akademija laikosi principo, jog mažiausi futbolininkai visų pirmą turi mėgautis futbolo sportu, todėl treniruotėse netrūksta įvairių žaidimų bei linksmybių, kurie vaikui sukelia daug teigiamų emocijų. Tėvai taip pat turėtų atsižvelgti į tai, jog įprasti atsispaudimai, pritūpimai ir pasivaikščiojimai parke nesudomins vaiko judėti, norint paskatinti fizinį aktyvumą reikia ieškoti įvairių žaidimų ir kitų linksmų formų tam, jog vaikas suprastų, jog judėti yra ne prievolė, o pramoga. Įvairios estafetės, iššūkiai, aktyvios pramogos, ar iškelti tikslai, kurie motyvuoja judėti, tai yra dalykai, kurie gali paversti vaiko judėjimą įpročiu.

Ribokite ekrano laiką

Stenkitės riboti vaiko praleidimą prie televizoriaus, žaidžiant vaizdo žaidimus, ar naudojantis išmaniuoju telefonu. Apribojus laiką naudojantis įrenginiais, vaikas ieškos kitų alternatyvų savo laisvalaikyje, labai tikėtina, jog tai taps fizinė veikla.

Suteikite vaikui galimybių būti aktyviam

Labai paprastas paskatinimas judėti yra tikslingi žaislai ir daiktai esantys jūsų vaiko nuosavybė. Užuot per gimtadienį dovanojant vaizdo žaidimų konsolę, pagalvokite apie alternatyvas, kurios ne tik patiks jūsų vaikui, bet ir leis jam judėti. Jūsų vaikas bus daug aktyvesnis jei jam pasiūlysite dviratį, riedučius, kamuolį, riedlentę ar kitą sportinį inventorių.

Mažiau laiko automobilyje

Jei gyvenate ne taip toli mokyklos, stenkitės kuo rečiau vaiką vežti į mokymo įstaigą automobiliu. Taip, galbūt jūsų darbas ir yra pakeliui mokyklos, bet tai ne priežastis kas rytą keliauti kartu. Jei iki mokyklos nueiti trunka 10-20 minučių, tai yra puiki rytinė mankšta jūsų atžaloms.

Tai tik keletas patarimų, kuriuos rekomenduoja BE1 futbolo akademija norint paskatinti vaiką judėti. Iškilus klausimams dėl vaikų fizinio aktyvumo, BE1 NFA futbolo, fizinio rengimo ir reabilitacijos treneriai pasirengę jus konsultuoti. O taip pat kviečiame išbandyti treniruotis su mumis, galbūt futbolas taps veikla užtikrinanti vaiko fizinį aktyvumą. Registruotis į bandomąją treniruotę.

Šaltiniai:
WHO