Karantinas, namų mokymas, darbas iš namų daugeliui tėvų tapo tikru iššūkiu. Sustabdytos būrelių, futbolo treniruočių, muzikos mokyklų veiklos lėmė vaikų užimtumo trūkumą. Vienas iš dažniausiai keliamų klausimų šiuo metu yra – kokie užsiėmimai vaikams yra tinkami? Jei nenorime vaikams į rankas įduoti planšetės, turime būti sumanūs organizuojant veiklas, kurios ne tik linksmos, bet suteikia fizinę ar protinę naudą. Naudingiausi užsiėmimai vaikams yra gryname ore, būnant fiziškai aktyviems. Metas, prisiminti savo vaikystę, kai nenorėdavote grįžti namo, nes žaidimai lauke buvo tokie smagūs! BE1 nacionalinė futbolo akademija pateikia sąrašą užsiėmimų vaikams gryname ore ir kviečia tėvus pasisemti idėjų.

Įprasta, jog žmonės laisvalaikį gryname ore leidžia tuomet, kai oras lepina šiluma ir saule. Vis dėl to nederėtų pamiršti, kad ne tik saulė yra vitaminų šaltinis. Buvimas gryname ore ir gamtoje taip pat turi daug naudos žmonių organizmui: gerina širdies darbą, padeda virškinimui, stiprina imuninę sistemą, valo plaučius. Žmonės reguliariai leidžiantys laiką gryname ore yra laimingesni, o gaunamas deguonies kiekis padeda jų protinei veiklai. Svarbu savo vaikams įdiegti įprotį bent truputėlį laisvo laiko praleisti gryname ore ir paaiškinti, jog lietus ar dargana nėra pasiteisinimas. Užsiėmimai vaikams gryname ore gali tapti puikiu tėvų laisvalaikio praliedimo būdu.

Futbolo užsiėmimai vaikams

Kodėl futbolas yra pats populiariausias sportas pasaulyje? Viena iš priežasčių yra tai, jog futbolas yra žaidimas, kuris nereikalauja gausybės inventoriaus. Norint pažaisti futbolą, reikalingas tik kamuolys. Nebūtina keliauti į futbolo stadioną, vartai gali atsidurti ir jūsų kieme, tai priklauso nuo tėvų ir vaikų išradingumo.

Šis užsiėmimas vaikams padės ne tik praleisti laiko gryname ore, bet ir pagerinti vaiko aerobinį pajėgumą, širdies ir kraujagyslių veiklą, jėgą, lankstumą, ištvermę ir daugelį kitų savybių, kurios reikalingos norint išlikti sveikam ir energingam.

Futbolo užsiėmimai gali sudominti ne tik jūsų atžalas, tai puiki galimybė praleisti laiką, kamuolį spardant drauge su jais. Pasiūlykite savo atžalai futbolo kamuolį, savo draugija ir tai gali tapti vaiko mėgstamu užsiėmimu, kuris užtikrins kokybiškai praleistą laiką gryname ore.

Pėsčiųjų ar dviračių žygiai kartu su šeima

Nuostabi Lietuvos gamta ir gerai išvystyta infrastruktūra neleis suabejoti – dviračių ar pėsčiųjų žygis šauni idėja šeimos savaitgaliui. Šią veiklą galima įtraukti ne tik į užsiėmimų vaikams, bet ir suaugusiems sąrašą, o grynas oras užtikrinamas visą dieną. Pirmą kartą planuojantiems žygį užtenką pasirinkti maršrutą šalia savo namų. Daugybę miestų turi pėsčiųjų ir dviračių takus vedančius per parkus ar šalia upės, tad maršruto ilgai galvoti neteks. Norintiems didesnių iššūkių verta patyrinėti pažintinius takus už miesto ribų, juk Lietuvoje yra tiek neatrastų gamtos kampelių.

Užsiėmimai vaikams – piknikas

Piknikas tik vasarą ir šviečiant saulei? Ne, pikniką galima surengti bet kokiu oru ir taip praleisti šiek tiek laiko gryname ore. Geriausias piknikas įsivaizduojamas parke, bet neturint galimybės išeiti iš namų puikiai gali tikti ir namų kiemas, ar net gi balkonas. Pasiūlykite vaikui šią idėją, kartu sudarykite pikniko meniu, pasiruoškite užkandžius ir keliaukite iškylauti. Iškylaujant ne vasaros metu, būtinai pasirūpinkite termosu karštos arbatos. Užsiėmimai vaikams užtikrinantys kokybišką laiką su šeima? Būtent tokia veikla ir yra piknikas.

Išbandykite Geocatching

Visame pasaulyje populiarus „lobių“ ieškojimo žaidimas „Geocatching“ yra vienas iš itin intriguojančių užsiėmimų vaikams gryname ore. Jums tereikia parsisiųsti „Geocatching“ programėlę ir surasti „lobio“, kurį norite pasiekti lokaciją. Vaikams šis užsiėmimas paliks neišdildomą įspūdį, nes lobio ieškojimas, tai aktyvus ir smalsumą žadinantis laisvalaikio praleidimo būdas. Pirmyn ieškoti lobių, vien tik Kauno apskrityje jų galite rasti apie 500!

Vykite stovyklauti

Taip, galbūt dėl esamų apribojimų vykti stovyklauti dabar nėra pats tinkamiausias metas, o oro sąlygos taip pat nedžiugina, bet nepamirškite šios veiklos artėjant šiltajam metų sezonui. Išmokykite savo vaikus kurti laužą, tai ne tik veikla, kuri juos sudomins, bet ir labai naudingas įgūdis. Galbūt nuspręsite stovyklauti su palapine šalia vandens telkinio? Išjunkite telefonus, pasirūpinkite maistu, istorijomis prie laužo ir džiaukitės nuostabiu laiku besimėgaujant gamta su savo vaiku. Užsiėmimai vaikams gamtoje, miške ar prie vandens telkinio žada daug nuotykių.

Anaiptol, nebūtina vykti stovyklauti toli ir trims dienoms, esant sąlygoms, galite įsikurti stovyklavietę tiesiog savo kieme ir turėti nuostabų laiką gryname ore.

Misija – išsaugok žemę

Galbūt nuskambės keistai, bet vaikai gali būti neįtikėtinai sudominti rūpinimusi švaresne gamta. Čiupkite šiukšlių maišus, papasakokite vaikui apie kilnią misiją ir keliaukite į parką, stovyklavietę ar kitą vietą, kuriai reikia padėti išsivaduoti iš plastiko. Švaresnei žemei užtikrinti nebūtinos specialios švaros akcijos, tai galime daryti bet kurią dieną.

Šis užsiėmimas lauke turi daugybę pliusų – yra aktyvus, padedantis mūsų planetai ir mokantis vaiką apie taršos mažinimo svarbą.

Nesenstanti klasika

Turbūt gerai prisimenate pro daugiabučio langą mamą kviečiančią sugrįžti pietų, kuomet nuo ankstyvo ryto su draugais kieme žaisdavote įvairius žaidimus. Prisiminkite žaidimus ir išmokykite jų savo vaikus. Šokinėjimas per gumą (gumytė), „Tuku Tuku“, „Chalu Chala“, „Sekretai“, „Šansas“, galbūt jūsų kieme šie žaidimai vadindavosi kitaip, bet esame įsitikinė, jog juos prisimenate su tikra nostalgija.

University of East Anglia mokslininkai 2018 metais atliko tyrimą ir apklausė 20 000 žmonių apie jų emocinę būklę ir pastebėjo tendenciją, jog tie, kurie per savaitę praleidžia bent 120 minučių užsiimdami veikla gryname ore yra daug laimingesni. Buvimas žaliosiose zonose gali padėti jūsų vaikui ateityje apsisaugoti nuo diabeto, širdies ligų, o galiausiai pagerinti savo miego kokybę. Lauke yra begalės smagių užsiėmimų vaikams, tad kviečiame tėvelius paskatinti savo vaikus kaip galima daugiau laiko praleisti gryname ore!

Taip pat vaikų laiką praleistą gryname ore gali padidinti BE1 NFA! Tarptautinės futbolo žinios, įvairiapusiškas žaidėjų ugdymas ir aukšto lygio futbolo treniruotės berniukams Kaune. Prisijunk prie futbolo akademijos komandos – registruokis į atvirą treniruotę ČIA.