Kaip BE1 Nacionalinei futbolo akademijai klostėsi 2020/2021 m. jaunimo futbolo sezonas? Iš išorės šis sezonas pasirodė lengvas, tačiau, ar tikrai viskas vyko taip sklandžiai kaip atsispindėjo rezultatuose?

Geras klausimas. Iš vienos pusės jis įspūdingas: iš 4 pirmenybių, kuriose dalyvavome 11 x 11 formatu, dvejose tapome čempionais. U-13 amžiaus grupės Lietuvos čempionate pasidabinome bronzos medaliais, na o dėl U-14 komandos sezono skauda labiausiai: nors stipriame rytų/pietų divizione likome treti, trūko tik vienos pergalės iki finalinio ketverto rungtynių, kurios vyko mūsų namų stadione. Žinant, kad mūsų komandos beveik visuose čempionatuose žaidė su metais ar netgi dviem metais vyresniais priešininkais, pasiekta statistika čempionatuose yra nepakartojama.

Tačiau šis sezonas man asmeniškai buvo labai sunkus: nauji iššūkiai vyrų futbole (startas 2 lygoje), sezonas, sujauktas Covid-19 pandemijos, dėl kurios pasekmių reikėjo spręsti logistinius klausimus. Kadangi daugelis mūsų trenerių yra užsieniečiai, kilo trenerių ir jų šeimos narių kelionių klausimai, treniruočių stovyklų ir draugiškų rungtynių užsienyje dilema, o, galiausiai, pavasarį teko organizuoti labai daug peržiūrų užsienio klubuose, kas sukėlė tikrai nemažai logistinių iššūkių. Trenerių kaita, pastovus naujo kolektyvo lipdymas, na ir, žinoma, klubo komercinės dalies vystymas yra labai sudėtingi aspektai Lietuvos sporte. Tačiau, kaip sakau, dar vienus metus pragyvenom Lietuvos futbole – tai jau geras ženklas.

Minėjote trenerių pasikeitimus. Ar 2021/2022 m. sezone bus pokyčių trenerių štabe?

Taip, pokyčių bus. Praeitais metais visą pasaulį užklupusi pandemija kartais turi ir savų pliusų. Praeitą sezoną dėl pandemijos užsidarius Lisbon Sporting akademijai mums pavyko iš minėtos akademijos prisivilioti trenerius Diogo ir Miguel, o taip pat akademija pasipildė puikiu specialistu iš Portugalijos, prieš tai dirbusiu Benfica akademijoje – treneriu Andre. Visi šie specialistai „įskiepijo“ žaidėjams daug naujovių, o mums – gerų įspūdžių rungtynių metu. Nors visi šie specialistai atliko nuostabų darbą, net neabejoju, kad šiuo metu vedamos derybos su puikiais specialistais atneš naujų žinių į Lietuvos futbolą. Juk ne veltui jau dabar daugelis Be1 NFA komandas atpažįsta iš savito žaidimo braižo ir fizinių savybių. Tai vaisiai, kuriuos duoda Be1 metodologija ir klubo filosofija, kurią kaip atvirą knygą rašo ir Lietuvos futbolui pritaiko treneriai iš užsienio.

Kaip 2020/2021 metų sezone sekėsi mūsų mažiesiems BE1 atstovams (U8-U12 komandoms)?

Aš, kaip visada, pasakysiu – blogai tik dėl to, kad Wellkid čempionatas po karantino nebuvo atnaujintas. O realiai tai fantastiškai. Labai džiaugiuosi trenerių Skirmanto ir Edmundo darbu su jaunaisiais mūsų Grassrootais. Nuolatinės pergalės, žaidėjų tobulėjimas, užsienio šalių specialistų įvertinimas bei augantis žaidėjų skaičius net karantino metu įrodo, jog judame tinkama linkme.

Kas labiausiai gerėja bei kas neramina Jus Lietuvos jaunimo ir bendrai Lietuvos futbole?

Labiausiai džiaugiuosi augančia konkurencija. Ne paslaptis, kad mūsų filosofija, remiama trenerių iš užsienio idėja, verčia stengtis ir kitus klubus/akademijas – daugelis supranta, kad nuo masiškumo reikia sukti meistriškumo keliu. Džiaugiuosi atsirandančiais panašia kryptimi dirbančiais kolegomis: puikius rezultatus demonstruojančia BFA akademija, Vilniaus futbolo akademijos demonstruojamu panašiu žaidėjų ugdymo supratimu, puikiais rezultatais ir įgūdžiais aikštėje, taip pat mūsų kolegų FK Gintaras darbu Klaipėdoje ir Palangoje – juk iš tiek nedaug žaidėjų išauginti tiek talentų reiškia turėti kažką savito ugdymo procese. Taip pat džiaugiamės Kauno miesto projekto Iniciatyvos Kaunui skirtu finansavimu. Nors suma simbolinė, tačiau tai vis tiek Be1 vykdomų pokyčių Lietuvos futbole pripažinimas iš miesto pusės. Būtent dėl to noriu padėkoti Kauno savivaldybės administracijai bei visiems kauniečiams, kurie prisideda prie mūsų pokyčių. Taip pat džiaugiuosi aktyviai mus palaikančia bendruomene: džiugu būti tokioje atmosferoje, kai mūsų skanduotės pradeda skambėti visame Kauno mieste.

Kas neramina labiausiai, tai nuolatos kintantys kriterijai Lietuvos futbolo čempionatuose, kai dalyvavimas čempionatuose „pritraukiamas“ pagal susidariusią situaciją.  Neramina, teisėjavimas U-19 finale. Taip pat nerimą kelia „kriterijai“, pagal kuriuos atrenkami žaidėjai į jaunimo rinktines – dėl to nerimauju ne tik aš, bet ir kiti neabejingi Lietuvos futbolui žmonės. Tai užmuša vaikų meilę futbolui, o vėliau sakome, kad turėjome tiek daug perspektyvių jaunuolių – tai kur jie dabar? Taip pat neramina vis dar atsirandantis kitų klubų / trenerių sukčiavimas net finaliniuose etapuose, kai kitomis pavardėmis žaidžia vyresni žaidėjai. Nors visi šypsomės prožektorių šviesoje ir vaidiname, kad viskas gerai, bet situacija yra prasta, ypač vaikinų nuo 15 metų amžiaus ir vyresni, kadangi gabiems žaidėjams nėra konkurencingos terpės tobulėti.

Kokie yra artimiausi Be1 Nacionalinės futbolo akademijos ateities iššūkiai?

Naujo trenerių štabo formavimas yra labai sunkus darbas, kadangi buvę specialistai kartelę iškėlė ypač aukštai. Tačiau šiuo metu užbaiginėjame derybas su keliais potencialiais treneriais ir artimiausiu metu skelbsime štabo sudėtį. Taip pat šiuo metu su skautais vykdome mus dominančių žaidėjų atranką. Paprastai tariant, akademijoje vyksta kartų kaita: išvažiuojančių į užsienį vietas bandome pildyti jaunesniais žaidėjais, gimusiais 2006/2007 ar net 2008 metais, taip pat derimės su keliais 2005 metų gimimo žaidėjais iš kitų ES šalių.

Na, o svarbiausias tarpsezonio darbas yra rasti tinkamas komandas mūsų akademijos vyriausiesiems žaidėjams. Jau dabar yra sutarta dėl kelių žaidėjų perėjimo – teliko sudėti parašus. Šiuo metu vienas žaidėjas yra išvykęs į peržiūrą Danijoje, derimasi dėl dviejų žaidėjų peržiūrų Belgijoje, vienas žaidėjas vyksta į peržiūras Ispanijoje ir Portugalijoje bei, tradiciškai, daug žaidėjų iškeliauja į peržiūras Italijoje. Mes į šį procesą žiūrime labai rimtai, todėl naujų žaidėjų atrankai ir žaidėjų perėjimams į užsienio klubus ko gero pirmieji Lietuvoje nusamdėme profesionalą iš užsienio, su kuriuo kartu komandoje dirba asmuo, atsakingas už bendradarbiavimą ir žaidėjų priežiūrą po išvykimo iš mūsų akademijos. Juk norisi, kad žaidėjai įsitvirtintų klubuose: kartais reikia dialogo su klubu, kartais užtenka tiesiog išklausyti žaidėją. Daugelis jaunųjų sportininkų išvykę susiduria su kalbos barjeru, kultūrų skirtumais, socialinių įgūdžių trūkumu, problemomis mokslo srityje, trenerių pokyčiu ir tt. Dažnai žaidėjai išvyksta į pirmą pasitaikiusį užsienio klubą, iš kurio gauna kvietimą. O mes prieš tai bendraujame su klubais, stebime, kokius žaidėjus klubas turi mūsų žaidėjo pozicijoje, aiškinamės, ar jis gaus žaisti, ar sėdės ant suolo (iš to kyla nemažai psichologinių problemų jauniesiems žaidėjams). Būtent šiais dalykais rūpinasi mūsų nusamdyti specialistai. Juk išvažiuoti labai lengva, bet išvažiuoti ir pritapti, jaustis visiškai saugiai naujajame klube pavyksta retam, kadangi reikia būtų dvigubai geresniam nei vietinis žaidėjas, jei nori gauti galimybę žaisti.

Ko tikitės naujame sezone?

Tikimės, kad pasauliui pavyks suvaldyti Covid-19 pandemiją, o mūsų vyriausiems žaidėjams – įsitvirtinti užsienio klubuose. Tikimės, jog pavyks atrasti dar daugiau jaunųjų talentų, praplėsti BE1 NFA bendruomenę ir remėjų gretas, suburti naują trenerių kolektyvą. Tikimės žaidėjų tobulėjimo bei pergalių.

Futbolas vaikams ir jaunimui, tarptautinės futbolo žinios, įvairiapusiškas žaidėjų ugdymas, profesionalios futbolo treniruotės. Prisijunk prie BE1 NFA komandos – registruokis į bandomąją treniruotę ČIA.