Nors profesionalių sportininkų rengimo klubo „Be1“ veikla skaičiuoja tik antrus metus, tačiau tai netapo kliūtimi perimti Lietuvos futbolo ateitį – Nacionalinę futbolo akademiją (NFA).

„Sprendimas buvo labai sunkus, tačiau mes matome akivaizdžias klaidas profesionalių futbolininkų ruošimo procesuose. Klaidas, kurios pasireiškia daugelyje sporto šakų – ne tik Lietuvoje, tačiau ir beveik visose postsovietinėse šalyse. Mūsų tikslas – atsiriboti nuo futbolo politikos ar intrigų ir koncentruotis tik į galutinį tikslą – pakeisti Lietuvos futbolininkų ruošimo metodus, ir užauginti naują Lietuvos futbolininkų bei trenerių kartą.“, – mintimis apie nelengvą spendimą dalinosi „Be1“ klubo vadovas Andrius Markevičius.

Naujas futbolininkų ruošimo modelis ir strategija

NFA pagrindu Kaune kuriama pirmoji „Be1“ futbolo akademija, į kurios vystymosi planus įeina aiški futbolininkų rengimo programa, bandysianti pritraukti ne tik gabiausius jaunuosius futbolininkus, bet ir perspektyviausius jaunuosius futbolo trenerius iš Lietuvos, kuriuos akademijoje futbolo mokys patyrę specialistai iš užsienio ir Lietuvos.

Kiekviena „Be1“ klubo suburta akademijos komanda turės trenerį ir asistentą, o su pagrindinėmis komandomis darbuosis net keturi specialistai. Vadovaujantis naująja strategija, futbolo komandos turės atskirus vartininkų ir fizinio rengimo trenerius, skautus, analitikus, taip pat sporto psichologą, sporto gydytoją ir mitybos specialistą.

NFA auklėtiniams bus dėstomi ne tik su futbolu susiję dalykai, tačiau ir sporto psichologija, loginė matematika, finansų valdymas, sveikos gyvensenos ir mitybos principai. Perspektyvių futbolo žaidėjų bus ieškoma įvairiuose miestuose, o atrinktieji mokysis ir gyvens Kauno Gedimino sporto ir sveikatingumo gimnazijoje.

Naujos 5-14 metų jaunųjų futbolininkų grupės bus pradėtos rinkti nuo šių metų rugpjūčio mėnesio.

Andrius Markevičius pasakojo, kad sukūrus veikiantį modelį Kaune, kitas žingsnis – akademijos Lietuvoje ir kaimyninėje Latvijoje. Šių akademijų pagrindu bus formuojama vyrų futbolo komanda, kurios žaidėjai turės progą įgyti žaidybinės patirties, rungdamiesi su suaugusiais sportininkais.

„Turime minčių ir apie filialą Lenkijoje, o aukščiausia akademijos viršūne matome filialo įkūrimą Londone, kur treniruosis ir žais geriausi auklėtiniai, atrinkti iš visų „Be1“ akademijų. Čia sportininkai įgaus aukščiausio lygio nuolatinės žaidybinės praktikos, konkuruodami tiek tarpusavyje, tiek su kitomis aukšto lygio komandomis“, – mintimis dalinosi „Be1“ įkūrėjas.

Finansavimas – iš 4 skirtingų šaltinių

„Nenorime būti priklausomi tik nuo vieno rėmėjo, todėl kursime 4 skirtingų finansavimo šaltinių modelį. Ketvirtadalį biudžeto sudarys visuomenės indėlis – parama, bendruomenės įnašai ir panašiai, kitus 25% – tėvelių sumokamas mokestis už treniruotes, 25% – privatūs rėmėjai, na, o paskutinį ketvirtadalį norime uždirbti patys, vykdydami edukacinius  ES , nacionalinius  ar LFF projektus. Kuo daugiau įtrauksime žmonių, tuo stipresnę bendruomenę sukursime. Užaugintį naują Lietuvos futbolo trenerių kartą ir suburtį futbolo visuomenę, kurios misija futbolas, o ne tarpusavio rietenos– vienas pagrindinių „Be1“ tikslų. Tik sugrąžinę žiūrovus į stadionus, galime tikėtis didesnio susidomėjimo ir indėlio iš visuomenės.“, – apie smarkiai ištuštėjusius futbolo stadionus užsiminė A. Markevičius.

Apie „Be1“ klubo veiklą

Klubas sportininkams suteikia kineziterapijos, fizinio rengimo, sporto medikų bei sporto psichologo pagalbą. Klubo sportininkai yra treniruojami geriausių Lietuvos, Latvijos ir Didžiosios Britanijos trenerių. Taip pat, jie, klubo pagalba, vyksta į treniruočių stovyklas PAR, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje, Portugalijoje, Čekijoje, Lenkijoje bei treniruojasi Lietuvos sporto bazėse. Sportininkai yra aprūpinami aukščiausios kokybės sporto inventoriumi, aprangomis, maisto papildais, medicinos ir atsistatymo specialistais ir galimybę treniruotis pagal naujausias sporto metodikas pas geriausius specialistus Lietuvoje ir pasaulyje.

Be1 sportininkų klubo vadovas Andrius Markevičius.