Tipinė “Be1” sportininkų treniruotė: planas, įranga ir savęs pažinimas

Atrodytų, jog sportuojant jau dešimtimis metų, kasdienė treniruotė gali virsti nuobodžia rutina. Mūsų sportininkai tai griežtai paneigia. “Svarbiausia, žinoma, yra gerai parengtas treniruočių planas. Jis turi ne tik atitikti sportininko biologinius ir fiziologinius rodiklius, atletinį pasirengimą, veiklas, kuriomis jis užsiima bei turimus tikslus, tačiau ir priversti dirbti skirtingas raumenų grupes. Kiekvienai iš jų įdarbinti yra daugybė skirtingų pratimų, tad galiu ramiai teigti, kad monotonija treniruotėje – retas svečias” – patirtimi dalinosi Eva Misiūnaitė.

Siekiant, kad visi pratimai būtų atliekami su šimtaprocentiniu efektyvumu, jie yra papildomi įvairiais sporto įrengimais. Jie ne tik padidina treniruočių intensyvumą ar ją pasunkina, bet kartu į darbą įtraukia daugiau raumenų grupių.

“Nuolatos atliekant įvairiausius pratimus tik su savo kūno svoriu, kūnas pripranta prie šio krūvio. Tuomet pasidaro svarbu ir įdomu į savo mankštos rutiną įterpti sudėtingesnių pratimų. Pavyzdžiui, dirbant su pasipriešinimo gumomis ar mankštos juostomis, pritūpimas į darbą gali įtraukti daugiau raumenų grupių, nei darant to paties tipo pratimus be šių įrengimų. Kadangi pats pratimas tampa sudėtingesnis, net paprasčiausias pritūpimas tampa įdomesnis, sunkesnis ir efektyvesnis. Tiesa, šių treniruočių krūvis yra labai didelis, tačiau po jų iš karto jaučiasi visai kitoks rezultatas. Kaskart plane pamačius, jog vyks treniruotė su įvairiomis pasipriešinimo gumomis, atsidūstu – žinau, kad lauks iššūkis ir kitą dieną gali skaudėti raumenukus” – šypsojosi „Be1” sprinterė Ugnė Jankauskaitė.

Atletų treniruotes neretai papildo ir toks sportinis inventorius, kaip pasunkinti kamuoliai, kopetėlės, pasipriešinimo parašiutas greičio ir jėgos lavinimui. Visi šie įrengimai treniruotėse naudojami siekiant pagerinti visapusišką sportininko fizinį pasirengimą. Jų pagalba lavinami įvairūs sportininko gebėjimai  – vikrumas, sprogstamoji jėga, greitis, ištvermė ir kitos savybės, kurios prisideda prie teigiamų rezultatų varžybų metu.

Siekiant pagreitinti sportininko atsistatymą po kasdienio fizinio krūvio, rekomenduojama atlikti raumenų tempimo pratimus. Šio proceso veiksmingumui užtikrinti, įtraukiamos įvairios priemonės – volai, masažinės lazdos ar kamuoliukai – kurie padeda pasiekti įvairius trigerinius taškus, kurių spaudimas ar masažavimas prisideda prie raumenų atpalaidavimo. Tai yra svarbi treniruočių dalis, padedanti  parengti kūną fiziniam darbui ir maksimalaus treniruočių krūvio išnaudojimui kitą dieną, nes masažu „palepintas“ kūnas atsistato greičiau, nei įsitempęs.

Labai daug sportinių rezultatų galima pasiekti vien asmens kūno svoriu. Vis dėlto, kiekvieno žmogaus kūnas ankščiau ar vėliau pripranta prie monotonijos ir krūvio ir tolimesniam progresui pasiekti pradeda reikalauti didesnės apkrovos. Sportinis inventorius ne tik prisideda prie sportininkų kūno stiprinimo, apkrauna visas raumenų grupes, bet ir yra pagrindinė priemonė užtikrinant treniruočių įvairiapusiškumą.